Använd mobilen mer – för hälsans skull

Det blir allt vanligare att använda appar av olika slag för att hålla kolla på sin hälsa, föra statistik över sina löprundor med mera. Nya appar, och integrerade lösningar, på detta område är på gång. Men det är inte helt riskfritt att använda den här typen av appar, även om de naturligtvis kan bidra till en bättre hälsa.

Alla som har ett Facebook-konto vet på ett ungefär vad Runkeeper är, men det finns även många andra typer av träningsappar. Inte minst går det att synka många av dem med andra enheter med GPS, som pulsklockor och cykeldator. Det går inte bara att ladda upp sina rundor till fots och på cykel till olika sajter, det går även att ladda ned andra användares rundor och se om man själv kan lyckas få en bättre tid på dem. Det finns också en app för att filma när man cyklar och ta fram data för att justera sittställningen.

Appar som används på detta sätt kan på sin höjd irritera andra, som tvingas stå ut med att läsa om andras tider i elljusspåret. Framför allt tjänar de dock till att göra folk hälsosammare, eftersom många får en extra knuff och tar tag i sin träning.

Vem tar del av datan?

Men nu är nästa generations träningsappar snart här, och när man använder dem kommer man att behöva iaktta en viss försiktighet. De kommer nämligen att kunna skicka information till andra appar, som håller koll på den allmänna hälsan. Det här kan också vara information som myndigheter av olika anledningar vill komma åt.

Apple kommer snart att lansera Healthkit, ett ramverk som samlar in information från olika träningsappar och presenterar data i appen Hälsa. Utvecklingsarbetet har skett i samarbete med flera stora sjukhus i USA. Men man har även konsulterat amerikanska myndigheter för att vara säker på att ingen konfidentiell information kan ”läcka” från appen. Att samla in hälsouppgifter på detta sätt kräver dessutom tillstånd från myndigheterna. För säkerhets skull kommer Apple att kryptera all information som appen samlar in.

Alla kommer kanske inte att nöja sig med detta, framför allt inte efter det senaste årets avslöjanden om NSA:s övervakning. Kanske kommer vi istället att se en ökad försäljning av anteckningsböcker och blodtrycksmanschetter. Hälsoinformation som lagras på detta sätt är nämligen svårare för obehöriga att komma över.