En smartphone på armen

Nu har det beslutats att flera smarta klockor med avlyssningsfunktion och övervakningsfunktion ska förbjudas i Tyskland. Samtidigt kommer det allt fler smarta klockor för barn som gör att föräldrar kan ha koll på barnen samtidigt som både kan ringa till och bli uppringda med klockan på armen.

 

Apropå smart mjuk- och hårdvara, i Tyskland har flera smarta klockor för barn förbjudits. I en artikel i Mobil.se går det att läsa om hur det är risken för övervakning och avlyssning som gjort att vissa typer av smartklockor riktade mot barn har blivit förbjudna. Det är också smarta klockor som har tillverkats med en enkelriktad typ av övervakningsfunktion som blivit bannade av en myndigheterna i Tyskland, de föräldrar som redan köpt klockor av detta slag att uppmanas att förstöra dessa och försäljningen stoppas.

 

Avlyssning i skola och övervakning i gps

 

Den ansvarige för myndigheten, Jochen Homann, berättar för den tyska tidningen Deutsche Welle att man i Tyskland sett exempel på hur föräldrar i vissa fall använt klockorna för att smyglyssna på barnens lärare i skolan. Klockor med denna typ av GPS kan enkelt hackas av okända för att få reda på barnens position eller lyssna på vad den gör, vilket är obehagligt även det. Det är också så att dessa klockor kan modifieras så att det ser ut som barnet är någon annanstans än vad de faktiskt är. Den populära barnklockan Tinitell tycks dock inte vara aktuell för det tyska förbudet.

En smartklocka som inte förbjudits och som är väldigt populär

 

Nu börjar den lilla armbandsmobilen för barn, Tinitell, att säljas på Mediamarkt. Dess syfte är bland annat att hjälpa föräldrar hålla reda på sina barn. För två år sedan dök denna barnmobil upp i en Kickstarter-kampanj och många har haft ögonen på produkten sedan dess. Det är en liten och mycket enkel mobiltelefon som fäst likt ett armbandsur på armen. Tanken med den är att föräldrar lättare ska se var barn befinner sig men även kunna ringa till och från barnet.

 

Tinitell har sedan ett tag tillbaka gått att få tag i, men i en begränsad upplaga. Nu när avtal med Mediamarkt har skrivits på kommer det komma betydligt fler klockor på marknaden. Läs mer om smartphones här.