Idag använder vi batterier till nästan alla våra produkter – men har du koll på vad som egentligen stämmer om ett batteri och vad som egentligen är seglivade myter som hänger sig kvar?
Hur många gånger har man inte googlat till exempel ”GP batterier pris” och samtidigt snubblat över en rad olika skötselråd och tips för att få sitt batteri i till exempel verktyg och annat att hålla längre? Vanligaste tipsen rör urladdning med motiveringen att det skulle förlänga batteriets livslängd, men det är faktiskt en myt. Sanningen är nämligen att detta tankesätt kommer från tiden då vi använde oss av nickelkadmium-batterier, men idag är det snarare tvärt om. Ett batteri håller sig längre om man aldrig låter det gå ner under 60 procent av laddningsnivån. Dock är det även tillverkare av batterier som inte ens vet om detta, då man som bekant kan läsa instruktioner om att batteriet just ska laddas ur innan en viss nyinköp produkt kan börja användas normalt. Till Dagens Nyheter säger batteriexperten Lars Hoffman vid Sveriges tekniska forskningsinstitut att det just är den typen av direktiv som är grunden till att den här typen av myter hänger sig kvar. Men hur ska man då göra för att få sitt batteri att hålla längre? Det finns en del enkla förhållningsregler att hålla sig till:
- Kyla – att ladda ett batteri som är kallt och inte rumstempererat kan leda till inre kortslutningar vilket i sin tur kan leda till att både batteriet och själva produkten förstörs. Till exempel är mellan 15 och 20 grader en ideal temperatur att använda exempelvis Litiumbatterier. Men när det däremot kommer till hur man ska förvara sina oanvända batterier ska man komma ihåg att kylskåpstemperatur fungerar alldeles utmärkt.
- Värme – sol och värme är heller inte bra för batteriets livslängd och äger man en elcykeln exempelvis så bör den alltid parkeras i skuggan.
- Att tänka på vid köp av batterier – köp alltid batterier som är anpassade till produkten det ska sitta i, och sanningen är att många produkter säljs med fel typ av batteri från början så som batterikund ska man alltid våga ställa frågor och verkligen se till att alla frågetecken reds ut.
- Batteriladdaren – din batteriladdare bär känna av när batteriet är fullt så det inte överladdas, vilket är något som till exempel laddare för nyare datorer och mobiler gör, men det är alltid viktigt att kontrollera med butiken där man köper sin produkt om detta. En ny produkt på marknaden gör till exempel att du kan kolla hur dina verktygsbatterier laddas via mobilen eller från surfplattan via ett nytt smart-system, vilket man kan läsa mer om i företagets pressmeddelande hos MyNewsDesk.