Nu kommer Broadwell

En avgörande faktor i utvecklingen av nya datorer är processorerna. Intel presenterade nyligen information om sin nya processor Broadwell, som verkar minst sagt lovande.

Broadwell bygger vidare på Haswell, den processorfamilj från Intel som finns på marknaden i dagsläget. Broadwell är dock – trots att ordet ”bred” ingår namnet – mindre och svalare än Haswell. Intel har lyckats halvera paketstorleken, och minska kortstorleken med en fjärdedel, jämfört med den föregående processorfamiljen.

Den minskade storleken medför flera fördelar. Att det blir utrymme över som kan användas för uppskalade kretsar och därmed högre prestanda längre fram är bara ett av dem. Energieffektiviteten har enligt Intel fördubblats, och strömförbrukningen i viloläge har minskats med hela 60 %. Detta gör att behovet av fläktkylning minskar. På sikt är målet att kunna bygga enheter helt utan fläkt, vilket kommer att minska ljudnivån från apparaterna, såväl som vikt och energiförbrukning.

Prestandahöjning

Broadwell är dock inte bara mindre och svalare. Även prestandan har höjts. Processorernas sampling rate uppgår till 150 % av föregångarnas, och beräkningskraften har höjts med 20 %. Det återstår att se under vilka förhållanden som dessa ökningar har uppmätts. Med tanke på att processorerna är ritkade mot den mobila marknaden kommer de troligen att användas ofta under förhållanden som är allt annat än idealiska. Men även om ökningarna i de färdiga konsumentprodukterna inte blir så stora som Intel hävdar kommer många användare troligen att vara nöjda med längre batteritid, det är ju ett av de stora klagomålen mot Apple i dagsläget.

Namnet Broadwell är reserverat för datorer, för mobila enheter kommer samma processor att marknadsföras under namnet Core M. Till en början är det troligen Core M som vi kommer att se mest av, eftersom det är på surfplattor och liknande produkter som skillnaden blir störst. Nästa år kommer vi dock antagligen att få se de första datorerna av mer normalt snitt utrustade med Haswell-processorer.