Ny teknik inom transportsektorn

Under senare år har vi bevittnat hur digitalisering och automatisering blir viktigare och viktigare inom alla tänkbara branscher. Transportsektorn är självklart inget undantag. I den här texten undersöker vi hur transportsektorn redan håller på att förändras av ny teknologi och spekulerar i hur framtidens transporter kan komma att se ut.

Redan idag har genomför man breda förändringar för hur arbetet inom transportbranschen är strukturerat. Ett exempel på en av dessa förändringar är användandet av digitala körjournaler. Dessa gör det enklare för förarna som inte längre behöver hålla koll på mätartal, start- och slutpunkt själva. Det tröttsamma journalarbetet har med andra ord effektiviserats bort.  Digitala körjournaler hittar du, till exempel, hos: traxet.se.

Men varför är en körjournal så viktigt? I första hand handlar det om säkerhet – både för arbetsgivare och arbetstagare. Om en olycka inträffar är det bra att kunna spåra fordonet snabbt. Och den anställda slipper riskera skattesmällar på sin bilförmån. Med de digitala körjournalerna blir det också möjligt strukturera och följa arbetet med körningarna (i realtid) på ett helt nytt sätt.

Grön teknik och robotar

Bränslefrågan är viktig inom transportsektorn. Både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Man har gjort uträkningar på vilken bränsleförbrukning transportbranschen har, och har haft, per år. I siffrorna kan man se en tydlig trend: den fossila bränsleförbrukningen minskar stadigt sedan 2011, i takt med att ny grön teknologi och förnybara bränslen blir mer tillgänglig. I framtiden kan vi alltså hoppas på en transportsektor med relativt liten miljöpåverkan.

Flygande bilar var länge vår vildaste föreställning om framtiden. Men nu verkar de självkörande fordonen ha tagit över våra fantasier. Fantasier som snart verkar bli verklighet. Självkörande bilar känns kanske nästan futuristiskt och avlägset, men redan denna höst rullar den första eldrivna och självkörande lastbilen ut på svenska vägar. Lastbilen saknar förarhytt och har en lastkapacitet på 20 ton och kommer kunna köra cirka 20 mil innan den behöver laddas igen. En del av färdsträckan kommer fordonet köra på allmän väg, bland andra bilister. Men lastbilen kan även fjärrstyras manuellt och kommer under hela körningen vara övervakad. Exakt vad denna utveckling kommer innebära för transportsektorn kan vi bara gissa. Men det finns stora möjligheter till effektivisering, eftersom lastbilen aldrig behöver stanna.