Spräckta skärmar och hållbara mobiler

I stället för att köpa ny mobil när skärmen spräckts (som den ofrånkomligen kommer göra) kan man se till att skydda mobilen från första början. Handla mobilskal online på Phonelife så kommer din mobil att klara sig helskinnad. Men hur ofta köper vi en ny mobil egentligen, om detta och lite annat skriver vi idag.

Trasig telefonI Veckans Affärer kan vi läsa om hur en mobilpionjär vid namn Alejandro Santacreu tycker att vi byter mobil allt för ofta. Av alla miljarder smartphone-användare som finns runt om i världen är det faktiskt hela 2 miljarder som byter sin modell var 18:e månad. Detta tycker ovan nämnda är alldeles för ofta, och på tok för ohållbart.

Nu har han vidare tagit fram något som han kallar för Puzzlephone, en mobil som består av bara tre delar och som lätt kan uppdateras i stället för att man byter hela telefonen när till exempel skärmen fått en stor spricka. De tre delarna skulle i så fall vara en hjärna, med processor och minne, en rygg med skärmen och ett så kallat hjärta som skulle vara batteriet. Han vill inte att det ska vara vare sig svårt eller dyrt att byta en skärm, man byter ju inte bil bara för att det är dyrt eller komplicerat att laga en vindruta.

Hej då sprickor i skärmar

I Allas kan vi vidare läsa om olika mobiltrender som kommer slå igenom under år 2016, bland dessa nämns återigen mindre spräckta skärmar för flera tillverkare planerar att erbjuda en skärmgaranti eller lansera mobiler med okrossbara skärmar samtidigt som inte designen eller innehållet ska påverkas.

En sådan mobil ska vara Motorolas senaste telefon, Droid Turbo 2, som just ska ha en okrossbar skärm och som vi kan läsa om på sajten Mobil. Den är än så länge bara tillgänglig att köpa i USA och verkar vara avsedd endast för USA-marknaden. Tekniken som använts kallas bland annat för Shattershield, en ny teknik som ska göra skärmen kross-säker och i praktiken är panelen konstruerad med två skyddande skikt med dubbla pekskärmslager och en böjlig display som på så sätt ska se till att absorbera stötar utan att för den delen gå sönder eller få en spricka.